Çekya, 25 Ekim’den itibaren Rusya vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayacak

Çekya Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky, 25 Ekim’den itibaren, Avrupa Birliği'nin herhangi bir üye ülkesi tarafından verilmiş geçerli bir Schengen vizesine sahip olan Rusya vatandaşlarının ülkeye girişine izin verilmeyeceğini açıkladı.

Çekya, 25 Ekim’den itibaren Rusya vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayacak
Çekya, 25 Ekim’den itibaren Rusya vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayacak
GİRİŞ 12.10.2022 20:33 GÜNCELLEME 12.10.2022 20:38
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Çekya’da Rusya vatandaşlarını sınırlarını kapatma kararı aldı. Çekya’da bugün düzenlenen bakanlar kurulu toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Çekya Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky, Schengen vizesine sahip olan Rusya vatandaşlarının Çekya’daki uluslararası havaalanlarından ülkeye giriş yapamayacaklarını açıkladı. Lipavsky, “25 Ekim'de yeni tedbirler alacağız. Turizm, spor veya kültür amacıyla düzenlenmiş Schengen vizesine sahip Rusya Federasyonu vatandaşlarının ülkeye girişine izin verilmeyecek. Rus rejiminin sivil hedefleri bombaladığı bir durumda buna göz yumamayız” dedi.

Çekya İçişleri Bakanı Vit Rakusan ise, karar ile ilgili olarak kabine üyelerinin tamamının hemfikir olduğunu belirterek, “Polisin böylesi durumlarda nasıl hareket edeceğine dair mevcut talimatları var. Bu karar, Çekya’nın Rusya’nın saldırganlığına karşı net duruşunu gösteren bir önlemdir” dedi.

SEFERBERLİKTEN KAÇAN RUSLARA İNSANİ VİZE VERİLMEYECEK

Çekya Senatosu, Ukrayna'daki Rus saldırganlığı nedeniyle seferberlikten kaçan Rusların, ülkede güvenlik riski oluşturabileceği gerekçesiyle insani vize almayacaklarını açıkladı. Senato, 20 ve 21 Ekim'de gerçekleşecek olan Avrupa Konseyi toplantısı öncesinde hükümet ile bu konuda anlaşma sağladı. Senato tarafından yapılan açıklamada, "Rus saldırganlığının her tırmanışında, Ukrayna'ya askeri, ekonomik ve insani yardım artırılarak açık ve güçlü bir şekilde yanıt verilmelidir" denildi.

ÇEKYA, SINIRLARINI RUSLARA KAPATAN 3’ÜNCÜ AB ÜLKESİ

İçişleri Bakanlığın verilerine göre, her gün 200'e yakın Rus vatandaşı uluslararası havalimanları üzerinden Çekya’ya seyahat ediyor. Çekya, alınan bu karar ile Polonya ve Finlandiya’nın ardından sınırlarını Rus turistlere kapatan 3’üncü Avrupa Birliği (AB) ülkesi oldu. Çekya, Ukrayna'nın işgalinden bir gün sonra, yani 25 Şubat'ta Rusya vatandaşlarına vize verilmesini askıya alan ilk AB üyesi olmuştu. Hala yürürlükte olan yasak, daha sonra insani durumlar hariç olmak üzere Belarus vatandaşlarına da uygulanmaya başlanmıştı.

BİRÇOK AVRUPA ÜLKESİ SINIRLARINI RUSLARA KAPATMIŞTI

Polonya ve Baltık ülkeleri Litvanya, Letonya ve Estonya, 19 Eylül itibarıyla Rus vatandaşlarına sınırlarını kapatmıştı. AB ülkelerine Schengen vizesi olanlar da dahil olmak üzere turistik veya zaruri olmayan amaçla ziyaret gerçekleştirecek tüm Rusya vatandaşlarını içeren kısıtlamadan Rus muhalifler, diplomatlar, nakliye işi ile uğraşan kişiler, AB vatandaşlarının aile fertleri ve AB ülkelerinde oturma izni bulunanlar muaf tutulacağı ifade edilmişti.
Finlandiya ise, Rusların ülkeye girişinin artık Finlandiya'nın uluslararası ilişkilerini tehlikeye attığı gerekçesiyle 30 Eylül’de Rusların ülkeye girişinin yasaklamıştı. Yasaktan, aile ziyaretlerinin yanı sıra iş ve eğitim amaçlı ziyaretler muaf tutulmuştu.

KAYNAK: İHA
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 6
  • Derbeder 1 yıl önce Şikayet Et
    Çekya sende kaşınıyon sıra sanada gelir kovboy conilete güvenme
    Cevapla
  • Hacivat 1 yıl önce Şikayet Et
    Cekya dan nazi politikasi fasist uygulama rus vatandasinin sucu ne putin savas istiyorsa cekya nazi politikasindan vaz gecmeli
    Cevapla
  • Dost 1 yıl önce Şikayet Et
    Halkin ne sucu var
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Amerika, Afganistan, Irak, Suriye ve dünyanın çeşitli yerlerinde katliam yapınca neden sesiniz çıkmıyor?
    Cevapla
  • Cengiz 1 yıl önce Şikayet Et
    Uymayın ABD ' ye , sonra siz zararlı çıkarsınız .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Küçükçekmece'de hareketli saatler! Bıçaklı saldırgan bacağından vurularak yakalandı
Otobüs şoförleri seyir halindeyken yer değiştirdi