Kuraklığa tedbir: Hedef, en az suyla maksimum verim

Kuraklıkla mücadelede çalışmaları hızlandıran Tarım ve Orman Bakanlığı, havzalarda kuraklık analizleri gerçekleştiriyor. Bitki deseni ve sulama planına yönelik adımlarla, tarımda en az sulama suyu kullanımı ile maksimum gelir hedefleniyor.

Kuraklığa tedbir: Hedef, en az suyla maksimum verim
Kuraklığa tedbir: Hedef, en az suyla maksimum verim
GİRİŞ 04.01.2023 06:27 GÜNCELLEME 04.01.2023 08:04
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Beklenen mevsimsel yağışların gelmemesi sebebiyle kuraklık ve iklim değişikliği krizi iyiden iyiye hissedilirken, barajların doluluk oranı da kritik seviyelere doğru gerilemeye başladı. Son dönemdeki verileri değerlendiren Tarım ve Orman Bakanlığı, su ve gıdada arz sıkıntısı yaşanmaması için kuraklığa karşı yaptığı çalışmalara hız verdi. Ulusal Su Planı çerçevesinde çalışmalarını sürdüren bakanlık,  bu doğrultuda hem "Sektörel Su Tahsis Planları" (SSTP) ve "Kuraklık Yönetim Planları" üzerinde çalışıyor hem de sulama destekleri veriyor.

Bakan Yardımcısı Birpınar'dan uyarı: Büyükşehirleri su krizi bekliyorBakan Yardımcısı Birpınar'dan uyarı: Büyükşehirleri su krizi bekliyor

KURAKLIK PLANLARI DEVREDE

SSTP ile üzerinde çalışılan havzanın kuraklık analizleri yapılıyor ve mevcut ve gelecek su potansiyeli tespit ediliyor. Böylece tarım, içme suyu, sanayi, ekosistem, turizm sektörlerine kuraklığın etkileri belirlendikten sonra bitki modeli değişikliği, sulama sistemlerinin modernizasyonu, alternatif su kaynaklarının değerlendirilmesi, sulama randımanın artırılması gibi tedbirler uygulanıyor. Bakanlık, 15 havzanın Kuraklık Yönetim Planı'nı tamamlarken, ikisi güncelleme olmak üzere 12 havzada çalışmalara devam ediyor. Diğer yandan, SSTP ile özellikle kuraklık şartlarından en çok etkilenmesi beklenen tarım sektörüne yönelik olarak, en az sulama suyu kullanımı ile maksimum gelir elde edilmesi amacıyla uygun bitki deseni ve sulama planlaması belirlemek için araştırmalar yapılıyor. Bu çerçevede altı havzada SSTP'yi tamamlayan Tarım ve Orman Bakanlığı, 11 havzada da çalışmalarını sürdürüyor. Altı havzada tamamlanan sektörel su tahsis planlaması sonucunda mevcut durumda 8 milyar metreküp su ile yaklaşık 11,2 milyar lira gelir elde edilebilirken, projeli durumda 7,8 milyar metreküp su ile 18,4 milyar lira gelir elde edilebileceği öngörüldü.

42 BİN 531 PROJEYE HİBE

Tarım ve Orman Bakanlığı, ayrıca tarımsal alanda tasarruflu su sistemleri için vatandaşa destek veriyor. Türkiye'de 2007'den itibaren 42 bin 531 projeyle 4 milyon dekarlık alan, hibe ile modern sulamaya kavuştu. Vatandaşa da günümüz rakamları ile toplam 1 milyar 17 milyon 242 bin lira hibe desteği ödendi. Tarla içi damla, yağmurlama, mikro-yağmurlama, yüzey altı damla sulama sistemi kurulması, güneş enerjili sulama sistemleri ve akıllı sulama sistemleri kurulması da verilen destekler arasında yer alıyor.

ÇİFTÇİLER İÇİN KURAKLIK EĞİTİMİ BAŞLAYACAK

Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçilerin kuraklıkla mücadele ve sulama konusunda bilgilendirilmesi amacıyla yeni bir çalışma da başlatıyor. Havzalar özelinde bilinçli sulama ve gelişen teknoloji uygulamalarını içerecek yeni eğitimlerin hazırlıkları sürüyor. Çiftçilere yönelik eğitimler, bu yıl içinde başlatılacak.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ / CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 7
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    dicle suyunu borularla taşıyamıyoruz??
    Cevapla
  • Hasanbb 1 yıl önce Şikayet Et
    Günaydın. 4 ay sonra yaz başlar Türkiye de. Bu sene kar yok yağış az. Her sene son dakikada yağış olur şükrederdik. Bu sene oda yok. Peki çözümünüz nedir? Susuz tarım ve tüketimin tasarrufa yer değiştirmesi. Yeter mi? Asla. Kardeşim en azından içme suyu olarak deniz suyunu değerlendirmeye başlarsanız ya. İlla su kıtlığı dan millet kırılsın mı
    Cevapla
  • Banki 1 yıl önce Şikayet Et
    İlk önce belediyeler yol ortasındaki çimler sulamayı öğrensin! Geceden açıyorlar sabaha kadar çim hariç tüm yolları su yapıyorlar! Bu sulamanın bi süresini saatini hesaplasınlar
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Makarios bile 60 sene önce orman ağaçlarını damlama suyla suluyordu, biz hala vahşi sulama yapıyoruz, bu suya ihanettir, teşvik değil zorunlu ve acil geçiş gerekir.
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Boş boş işlere bol bol masraf yapın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin tarihine geçen skor!
Çocuğu kanlar içinde o yayın derdinde! Bir TikTok rezaleti daha