Yargıtay'dan "Kaynanaya hakaret eden geline nafaka yok" kararı

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, boşanma davasında kadına nafaka bağlanmasına yönelik mahkeme kararını, kadının kaynanasına hakaretlerde bulunduğu gerekçesiyle bozdu.

GİRİŞ 23.09.2023 11:24 GÜNCELLEME 23.09.2023 11:58
Bu Habere 101 Yorum Yapılmış

Dairenin kararına göre, bir çift evlilik birliğinin temelden sarsıldığı gerekçesiyle karşılıklı boşanma davası açtı.

Yerel mahkeme, eşinin annesine hakaretlerde bulunan kadın ile kadına karşılık veren kocayı kusurlu sayarak, çiftin boşanmasına ve kadına yoksulluk nafakası bağlanmasına karar verdi.

Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesince yerel mahkeme kararının hukuka uygun bulunması üzerine taraflar, "kusur belirlemesi ve nafaka" yönünden kararı temyiz etti.

Temyiz istemini görüşen Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.

Üvey baba soyadına Yargıtay'dan karar!Üvey baba soyadına Yargıtay'dan karar!

"KAYNANAYA HAKARETTE GELİN KUSURLU"

Dairenin gerekçesinde, kadının, eşinin annesine süregelen şekilde, ağır biçimde hakaret ettiği, erkeğin ise tepkisel nitelikte karşılık verdiği belirtildi.

Bu kapsamda erkeğin kusurlu bulunmasının doğru olmadığı ifade edilen gerekçede, "Evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına sebep olan olaylarda, davalı-davacı kadının tam kusurlu olduğunun kabulü ile tam kusurlu kadın tarafından açılan birleşen davanın reddine karar verilmesi gerekir." tespiti yapıldı.

Türk Medeni Kanunu'nun 175. maddesine göre, boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek tarafın, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebileceği hatırlatılan gerekçede, mevcut davada kadının "tam kusurlu" olduğunun belirlendiği aktarıldı.

Gerekçede, "Tam kusurlu kadın yararına yoksulluk nafakası takdir edilemez. O halde, kadının yoksulluk nafakası talebinin reddi gerekirken kabulü doğru bulunmamış, bozmayı gerektirmiştir." ifadesi kullanıldı.

KAYNAK: AA
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 101
  • Tek 7 ay önce Şikayet Et
    Zaten boşanmak isteyen kadın nafaka için geçimsizlik yappip boşaniyor .hem beyine hem çevresine olmadık lafı ediyor.sonrada kocambana şiddet uyguluyor diyor .malesef kadın sözü erkein sozunden muteber oluyor .
    Cevapla
  • İsm 7 ay önce Şikayet Et
    Kayınvalideye hakaretten dava açılıp ordan ceza verilseydi, hangi kanun hakaret edenin nafakası kesilir diyor?
    Cevapla
  • Pars 7 ay önce Şikayet Et
    Helal olsun bu Yargıtay'a. Evin büyüklerine(Kaynanaya -Kayınpedere )hakaret eden gelinden hayır gelmez.Nafakada verilmez.
    Cevapla
  • Reşo 7 ay önce Şikayet Et
    Kadınları böyle aşalamanız sonderece. üzüntü verici sizi doğuranda birkadın yani anneniz biraz saygılı yorum yazın
    Cevapla
  • Dürüst 7 ay önce Şikayet Et
    Edepsizligi yapan anamda olsa saymam saygi duymam
    Cevapla
  • temel 7 ay önce Şikayet Et
    direk soygun evlen bir tuzak kur bana sunu bunu yapti dersin gelsin paralar ømur boyu zengin ise mallarin da gider yasli isen kari dost bulur seni zehirler mallarina konar bir de kadin erkek esit derler gitsin calis denecek zorla mal almak ne direk vurgun soygun bu agalar daha adim atacak dusunecekmis on dk bile almaz bu karar vermek
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu'na tebrik
İYİ Parti'de yeni Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu oldu