Mehmet Metiner: Utanç verici bir şey bu!

AK Partili Mehmet Metiner, TBMM'de yaptığı konuşmada isim vermeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP'li Kamer Genç ve Umut Oran'ı eleştirdi, Ulusal Kanal'ın yayın politikasına tepki gösterdi.

Mehmet Metiner: Utanç verici bir şey bu!
Mehmet Metiner: Utanç verici bir şey bu!
GİRİŞ 05.07.2013 07:32 GÜNCELLEME 05.07.2013 11:00
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un başkanlığında toplanan Genel Kurul'da, üç milletvekili gündemdışı söz aldı. Onlardan biri olan AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, "şiddet ve nefret suçu" üzerine yaptığı konuşmada, Mısır'da "Sisi darbesi" gerçekleştiğini söyledi. Metiner, Mısır'daki olayları değerlendiren CHP zihniyetini eleştiren Metiner, isim vermeden Kemal Kılıçdaroğlu, önceki gün TBMM Genel Kurulu'nda açık açık darbeyi savunan Kamer Genç ve attığı tweet'lerle tepki çeken Umut Oran'ı hedef tahtasına koydu. Metiner, CHP zihniyetinin 'ama'lı ve 'yama'lı bir demokrasi zihniyetine sahip olduğunu söyledi. 

METİNER'İN İLK HEDEFİ UMUT ORAN OLDU

"Dün akşam bütün dünyanın gözü önünde bir darbe gerçekleşti, Mısır'da Sisi darbesi gerçekleşti. Bin yıllardır firavunların yönetiminde olan bir ülkede Tahrir'den demokrasi çıkaran bir halkın umutları askerî darbelerle bitirilmek isteniyor diye açıklama yapan Metiner, isim vermeden "Mısır'daki gelişmeler çok önemli. Demokrasinin sadece sandıktan ibaret olmadığının göstergesi, tüm siyaset kurumları ders almalı" tweet'ini atan CHP'li Umut Oran'ı eleştirdi: "Tahrir'den demokrasi çıkmasından rahatsızlık duyanlar Tahrir'den darbe çıkardılar. Bütün bir dünyanın gözü önünde cereyan eden bu olayı ilkeli, tutarlı bir dille eleştirmek her demokratın olmazsa olmaz görevidir. "Ama" diyerek, bahane arayarak bir biçimde darbeye arka çıkan anlayışları asla tarih affetmeyecektir. Askerî darbeye ilkesel olarak karşı çıkarken hiçbir "ama"nın arkasına sığınmamamız lazım. Mısır'ı örnek göstererek buradaki Tayyip Erdoğan'ı tehdit eder bir siyasi dil kullanmak demokratik anlayışla bağdaşmaz. Bakınız, askerî darbeye karşı olduğunu söyleyen o birileri aynı zamanda şöyle deme ihtiyacını hissediyor"

"AHMAKÇA BİR ARGÜMAN..."

Metiner, sözlerine şöyle devam etti: 

Burada işaret etmek istediğim bir iki husus var. Son zamanlarda sıkça konuşulan, tartışılan bir iki hususa burada dikkatinizi çekmek istiyorum. Birincisi: Demokrasi elbette ki bir sandık rejimi değildir. Demokrasi elbette ki sandıktan ibaret bir rejim değildir ama Mısır Genelkurmay Başkanı Orgeneral Sisi'nin şu açıklamasını da ibretle okuduğumuzu belirtmek isteriz; şöyle diyor Sisi, darbece Sisi: "Yemin ederiz ki Mısır ve onun halkını teröristlere, radikallere ve ahmaklara karşı savunmak için kanımızı feda ederiz." Bu ahmakça darbenin böylesine ahmakça bir argüman arkasına sığınılarak savunulmasını da ayrıca kınamak istiyorum."

"DEMOKRASİ SOKAKTA ARANMAZ"

Metiner, demokrasilerde, evet, çoğunluk her şey demek değildir ama demokrasilerde çoğunluk olmadan da yönetim olmaz. Demokrasilerde, evet, çoğulculuk olmazsa olmaz bir ilkedir ama çoğulculuk, gücünü sandıktan almayan birtakım çevrelerin iktidar ortaklığı demek de değildir. Devlet hayatına katılımcılıkla siyasal ortaklığı birbirine karıştırmamak lazım. Demokrasilerde çoğunluğun yönetimi "Ben ne istersem onu yaparım. Başkalarının hak ve özgürlüklerini askıya alırım." anlamına gelen bir yönetim değildir ama azgın bir güruhun, azgın bir topluluğun, bir daha asla sandıktan çıkamayacağını gören bir topluluğun da çoğunluğun iradesini zapturapt altına alacağı bir rejimin adı değildir demokrasi arkadaşlar. Çoğulculuk, herkesin temel hak ve özgürlüklerinin garanti altına alınması demektir. Çoğulculuk, kendi içinde katılımcılığı öngörür ama sokaktan iktidar devşirmeyi asla öngörmez. Demokrasinin çoğulculuk ilkesini birilerinin sokaktan iktidar devşirmesi veya sokakta hükûmet kurması biçiminde algılayanlar yanılıyorlar, açıklamasında bulundu. 

Dün Mısır'da darbe gerçekleştiğinde Türkiye'de bir kısım çevrelerin, malum çevrelerin nasıl sevindiklerine üzülerek tanık olduğunu dile getiren Metiner, yine isim vermeden Ulusal Kanal'ın yayın politikasına tepki gösterirken Kılıçdaroğlu'nu önce takdir sonra ise üstü kapalı tenkit etti: 

"Adını vermeyeceğim, bir televizyon kanalımızın attığı başlık aynen şu: "Mısır'ın Tayyip'i devrildi." Utanç verici bir şeydir bu, demokrasi adına utanç verici bir şeydir bu. Cumhuriyet Halk Partisinin, kurumsal olarak, Sayın Genel Başkanının ağzından Mısır'daki darbeye karşı çıkmasını anlamlı ve takdire şayan buluyorum. buluyorum ama şunu çok net bir biçimde söylemek istiyorum: Askerî darbeye ilkesel olarak karşı çıkarken hiçbir "ama"nın arkasına sığınmamamız lazım. Mısır'ı örnek göstererek buradaki Tayyip Erdoğan'ı tehdit eder bir siyasi dil kullanmak demokratik anlayışla bağdaşmaz. İktidar sandıktan çıkar, demokrasi sandıktan ibaret değildir ama iktidarı sokakta arayan ve sokaktan iktidar devşirmeye çalışan her türlü anlayışı da şiddetle ve hiddetle kınamamız gerekiyor."

Haber7

YORUMLAR 12
  • K..MURAT 10 yıl önce Şikayet Et
    kızmayın ama.... ben bu arkadaşı bir türlü sevemedim...
    Cevapla
  • hüseyin 10 yıl önce Şikayet Et
    Bu hayalleri gerçekleşmeyecek.. Bu aymazların da beklediği şey Mısırdaki gibi bir darbeydi.Gezi olayları bunu apaçık ortaya koydu.Ahlaksızlığın,aymazlığın,yüzsüzlüğün bu kadarına da pes doğrusu.Allah'tan Korkmaz,kuldan utanmaz bunlar..
    Cevapla
  • erdal yıldırım 10 yıl önce Şikayet Et
    Demokrasi sandıktan ibaret değilse o zaman saltanatlığı niye kaldırdık . Demokrasi sandıktan ibaret değilse o zaman saltanatlığı niye kaldırdık nasıl olsa güçlü olan daima haklıdır ilkesiyle babadan oğula geçen bir yönetim şeklimiz vardı. Ha babadan oğla geçen bir yönetim anlayışı ha komutandan komutana geçen ve hiç bir vatandaşın hakkının olmadığı yazılı bir anayasanın olmadığı ilgili komutanın ağzında çıkanın kanun olduğu darbe yönetimi! Bu anlayış hangi partiyi yada hangi grubun çıkarını kurursa kurusun insanın tabiatına ters ve kabul edilmesi imkansız bir yönetim şeklidir, tabi bunu savunanlar kendilerini hala insan görüyorsalar.
    Cevapla
  • Hasan KARA 10 yıl önce Şikayet Et
    Darbelerden beslenenler. Sn.Metiner bu ülkede darbelerden hep CHP ve sol zihniyet beslenmiştir. Darbeler hep muhafazakar çoğunluğa karşı yapılmış ve CHP alkış tutmuştur. 12 Eylülde mağdur olduklarını söyleseler de soldan sadece aşırı sol örgütler mağdur olmuş, sağın tamamı mağduriyet yaşamıştır. Sizin darbelere karşı ilkeli olunması talebiniz CHP'de karşılık bulmaz, onların demokrasi kültürü yoktur. Bizdeki sol Avrupa'daki faşist partilerin solculuğu kadardır. Bizdeki solcular sosyal demokrat hiç değildir ve olmamıştır da. Bir ara Ecevit demokratik sol söylemi geliştirmişse de içini dolduramamıştır. Haa şunu söylemek lazım! Mısırda solcu bir yönetim olsaydı ve asker darbe yapsaydı bu CHP'liler top yekün darbenin karşısında olurlardı. Çünkü onlar kendilerine demokrattır.
    Cevapla
  • Hayati Kahveci 10 yıl önce Şikayet Et
    NE BEKLİYORDUNUZ? ULUSALI,SÖZCÜSÜ,YAZARI -ÇİZERİ HEPSİ AYNI YERDEN BESLENİYOR AYNI TAVANIN BALIKLARI. Bunu iyi bilip ona göre mücadele etmek şart,bazılarının yaptığı gibi ...şirin görünmrklr onların gönlü feth edilmez...bıyık altından bize gülekler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD ve İran'dan gizli toplantı
Beşiktaş Dolmabahçe'de 1 puanı 90+7'de kurtardı