Mansur Yavaş'ın mektubu bir kez daha gündemde

CHP'nin Ankara adayı olarak düşünülen Mansur Yavaş'ın Devlet Bahçeli'ye yazdığı mektup yeniden gündem oldu.

Mansur Yavaş'ın mektubu bir kez daha gündemde
Mansur Yavaş'ın mektubu bir kez daha gündemde
GİRİŞ 19.12.2013 14:54 GÜNCELLEME 19.12.2013 16:09
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

MHP'nin 2009'da Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan ve yüzde 27 gibi bir oy alan Yavaş dikkatleri üzerine çekmişti. 2011 yılında ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye yazdığı mektupla gündeme gelmiş ardından MHP'den tasfiye edilmişti.

Şu anda CHP'den Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak ismi geçen Yavaş o dönem MHP'yi CHP'lileşmekle suçlamıştı.

İşte Mansur Yavaş'ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye gönderdiği o mektup:

Balyoz davası sanığı emekli Korgeneral Engin Alan'ın MHP'den aday gösterilecek olmasına tepki göstererek milletvekilliği adaylığından vazgeçen Yavaş, partinin, Ülkücü Hareket'e yabancı dar bir kadronun elinde statükocu bir çizgiye oturduğuna dikkat çekiyor. Yavaş, milliyetçiliğin muhafazakarlıkla iç içe olduğunu, milletin değerleri ve maneviyattan uzaklaşmanın partiyi CHP'den farksız hale getireceği; sonunda da 'o statükoyla birlikte' yok edeceği uyarılarında bulunuyor. Parti yönetiminde bulunan 'dar kadro'nun, önemli meseleleri hiç MYK gündemine getirmeden karara bağladığı eleştirisini yönelten Yavaş, buna 12 Eylül Referandumu'nu örnek gösteriyor.

Son yerel seçimde MHP Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı olan Yavaş, 'Sayın Genel Başkanım' hitabıyla başlayan mektubu, yaklaşan seçimler için 'iyi niyetli bir uyarı' mahiyetinde kaleme aldı. Bu anlayışın devam etmesi halinde, Haziran'da yine hüsran yaşanacağı uyarısında bulundu. Mektupta, parti yönetiminde bulunan 'dar kadro'nun, önemli meseleleri hiç MYK gündemine getirmeden karara bağladığı eleştirisini yöneltiyor. Örnek olarak da 12 Eylül'de yapılan anayasa değişikliği referandumunu gösteriyor. "Merkez Yönetim Kurulu'nda partimizin referandumda sergileyeceği tutum tartışılmış olsaydı, sanıyorum ülkemiz ve hareketimiz için bundan çok daha hayırlı bir sonuç doğabilirdi." görüşünü kaydeden MYK üyesi, alınan 'hayır' kararı ile "CHP'yle özdeş parti" algısının oluşturulduğu tezini işliyor. Referandumdaki bu strateji hatasının da başta Orta Anadolu olmak üzere, milliyetçiliğin en yüksek oranda taban bulduğu bölgelerde çok ciddi zafiyete yol açtığı tespitini yapıyor. Mansur Yavaş, mektubunda, Devlet Bahçeli'ye hitaben şu satırlara da yer veriyor: "Millet iradesinin önemli bir bölümüne elitist bir yaklaşımla adeta tepeden bakan, referandumda 'evet' oyu kullanmış yüzde 58'lik bir kitleyi neredeyse yok sayan, bütün programını 'hayır' oyu kullananlar üzerine yapan ve bunu açıkça ilan eden bir anlayışla sonuç almamız mümkün gözükmemektedir."

Yavaş, mektubunda, Türkiye'de seçmen kitlesinin ana gövdesini oluşturan milliyetçi-muhafazakar seçmenlerde MHP'ye karşı oluşmuş olan güven probleminin aşılmasını istiyor. Fakat bunun, mevcut kadro ile başarılamayacağının altını çiziyor. MHP'nin son geldiği noktayı ise, "Maalesef batı ve güney sahillerine sıkışan, ülke partisi olmaktan uzaklaşan, belli bölgelerin partisi olmaya doğru yol alan bir görüntü ortaya çıkmıştır." şeklinde özetliyor. Yavaş, mektubunda Ergenekon terör örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklanan Yalçın Küçük'e de bir parantez açıyor: "Ülkücü çizgiye sadakat bekleyen kitleler, Yalçın Küçük'ün teşekkürüne mazhar olmayı içine sindirememektedir."

Mektupta, Bahçeli'nin "Güç Birliği" adı altında partiye kabul ettiği bazı isimler de yine aynı çerçevede yaylım ateşine tutuluyor. Bu konunun da MYK'da tartışılmadan hayata geçirildiğini söyleyen Yavaş, şu eleştiriyi getiriyor: "Daha önce başka ülkeler hesabına çalıştığı suçlamasıyla partiye üye bile yapılmayanların adeta sembol isim gibi sunulması, cuntacı oluşumlarda yer aldığı iddiasıyla hakkında davaların devam ettiği isimlerin ön plana çıkarılması kamuoyunda ciddi kuşkular uyandırmıştır. 1995 yılındaki travmayı yaşayan her ülkücüde ikinci Nusret Demiral vakası endişesi başlamıştır."

YORUMLAR 7
  • Yunus Erden 10 yıl önce Şikayet Et
    2009 ile 2013 arasında ne oldu. 2009 ile 2013 arasında ne oldu da Mansur bey CHP'li oldu? CHP mi iyi oldu yoksa Mansur bey mi kötü oldu? CHP'nin iyi olduğuna ilişkin hiçbir ipucu yok. "Mansur bey kötü oldu" demek içimden gelmiyor. Galiba derinlerden bir el siyaseti yeniden dizayn etmeye çalışıyor... Melih beyi şimdiden tebrik ediyorum.
    Cevapla
  • zararkes 10 yıl önce Şikayet Et
    ittifak bekliyoruz. merkez düğmeye bastı . Zoraki ittifak görüntü. Cumhuriyet Milliyetçi parti hayırlı olsun
    Cevapla
  • Hiçkimse 10 yıl önce Şikayet Et
    Artık " ŞAŞIRMA " refleksimizi KAYBETTİK..Nice olmazlar OLMAYA, Nice KARDEŞLER, VURMAYA başlayınca, GAYRI ŞAŞACAK bir şeyde KALMADI.. . Aslında HATA yine BİZDE.. HER GÖVDENİN bir SOL YANI olduğu gibi , birde SAĞ YANI olacağını, SOL YUMRUĞUN peşinden "SAĞ APARKAT" geleceğini bilmeliydik.. Temelin dediği gibi " HA BU BİZE DERS OLSUN! " .. Hele görelim, MEVLA NEYLER? NEYLERSE, GÜZEL EYLER !!
    Cevapla
  • adem özdemir 10 yıl önce Şikayet Et
    "YAVAŞ" OL BİRAZ. Görünüşte farklı iki kutuptaki partiler. Ama çıkarlar uyduğunda bir uçtan bir uca fırıl fırıl. İnsan biraz "YAVAŞ" olur. özüne bu kadar da ihanet etmez.
    Cevapla
  • Islam Savunucusu 10 yıl önce Şikayet Et
    Sayın melih başgan yine kazanacaktır.. Ankarada bitirdikleri metrolar yeter herkese. Metro canavarı Melih başgan en az %90 oyla şampiyon olacaktır allahın izniylen.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'e bir günde dört koldan darbe: Keskin nişancı, roket, pusu, füze salvoları
İsrail'de yeni kriz! Hükümet dağılma noktasına geldi...