CHP'den AKPye referandum çağrısı

CHP kapatılacak belde belediyeleri ve kurulacak yeni ilçeler konusunda AKP’yi “hasan almaz basan alır' mantığıyla hareket etmekle suçladı ve referandum istedi.

CHP'den AKPye referandum çağrısı
CHP'den AKPye referandum çağrısı
GİRİŞ 03.03.2008 13:01 GÜNCELLEME 03.03.2008 13:01
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, toplam 3 bin 225 belediyeden bin 1147’sinin kapatılması ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören tasarının, Kuzey Irak’a kara harekatı ve türban tartışmaları arasında Meclis İçişleri Komisyonu’na getirildiğini söyledi. Komisyonda, konuşma hakkı ve önerge verme hakkı sınırlandırılarak muhalefetin sesinin kısılmak istendiğini ve bu nedenle CHP, MHP ve DTP’nin komisyon toplantısını terk ettiğini ifade eden Anadol, “10 dakikada 7 maddelik yasayı geçirdiler bu AKP’nin içinde bulunduğu anti demokratik anlayışı gösteriyor' dedi. Anadol, AKP’nin yerel seçimlerde uygulayabilmek için yasayı 28 Mart’a yetiştirmek istediğini ve bu nedenle acele ettiğini savundu.

“SEÇİM SANDIĞINI ZATİ SUNGUR KUTUSUNA ÇEVİRİYORLAR'

İzmir’de 9 mahallede, muhtarlar, sivil toplum örgütleri ve AKP dışındaki partilerin isteğiyle referandum yapıldığını belirten Anadol, kullanılan toplam 31 bin 714 oydan 31 bin 689’unun hayır, 23’ünün evet ve 2’sinin de geçersiz oy olduğunu bildirdi. İzmir’de halen AKP’nin 2, CHP’nin 7 belediyesinin bulunduğunu ifade eden Anadol, tasarının bu haliyle geçmesi durumunda, CHP’nin 6, AKP’nin ise 5 belediyesinin olacağını söyledi. Anadol, “Bunlar gayriresmi oylar diyebilirler. O halde siz gerçeğini yapın. Çağırın seçmenleri referandum yapın' dedi. Başbakan Erdoğan’ın İstanbul il başkanlığının iftar yemeğinde “Türkiye referandum kültürüne alışmalı, öyle kanunlar gelecek ki, referanduma gidilecek' dediğini hatırlatan Anadol, “Gül’ün cumhurbaşkanlığının meşruiyeti tartışılınca mı Erdoğan’ın aklına referandum geliyor. Vatandaşın kaderi, yazgısı Recep Tayyip Erdoğan’ın iki dudağının arasında mı? Kendi seçmenlerinden mi korkuyorlar, sandık koyamıyorlar. Özal’ın yaptığı gibi sandıktan korkup seçim sandığını zati sungur kutusuna çeviriyorlar' dedi.

“HASAN ALMAZ BASAN ALIR'

AKP’nin belediyeler konusunda yaptığının “hasan almaz basan alırö mantığı olduğunu kaydeden Kemal Anadol, “ondan sonra millet iradesi denilecek. Bu millet iradesi değil, illüzyon, halkın iradesine, vatandaşa saygısızlık. Bu vatandaşı teba olarak görmektir' dedi.

Tasarının bu hafta Genel Kurul gündemine getirileceğini CHP olarak tasarıya muhalefet edeceklerini ifade eden Anadol, “bize rağmen yasa çıkarsa Anayasa Mahkemesi’nde hakkımızı arayacağız. Bu tasarı anayasaya aykırıdır. 9 mahalle muhtarının gösterdiği cesareti, yüzde 47 oy alan iktidar da göstersin. Cesareti varsa iktidarı halka gitmeye, referanduma davet ediyoruz' diye konuştu.


(aa)

YORUMLAR 14
  • Fikret Ogutluoglu 16 yıl önce Şikayet Et
    Once AKP\'nin istedigi referandumlara evet de sonra bakariz. Siz once AKPnin ve diger sag partilerin istedigi referandumlara evet diyin bakalim sayin iiimmm? Yok diger partililer komisyonu terketmiste AKPde 7 dakikada isi bitirmisler. Ne guzel iste, adamlar zaten karar vermis sizin gibi zamandan calmamislar. Sizde komisyondan ayrilmayaydiniz 1 saat brainstorming yapaydiniz (tabiki sizde brain varsa). Onlarmi dedi size cikin gidin diye?
    Cevapla
  • emre genc 16 yıl önce Şikayet Et
    Erol garip kardeş;. garip garip konuşma, özgürlükler referanduma görütürelemez.( başörtüsü özgürlügü gibi.) belde belediyeler yasası da mecliste oylanır kim bu yasanın haklılıgını veya yanlışlıgını savunabilir samimi olabilirse yasa onların lehine meclisten dönecektir. aksi taktirde her konuyu referanduma götürmek dogru bir iş degildir. chp eger bu yasal düzenlemelerde diger partileride ikna edebilir ve oylarını kazanabilirse, muhalefet görevini yapmış olur. yoksa halka gitmek chp\'nin neyine halk düşmanı degilmisiniz?
    Cevapla
  • ahmeteren 16 yıl önce Şikayet Et
    sayın anadol bır dk. sen oturdugun yerden konusuyorsun bende sana guzel bır cvp vereyım madem ,benım köyümün yanındakı belde 2 bın nufuslu bır yer adamlar bırak maas vs vermeyı yıycek ekmek bulamıyorlar bence kapatılması cok ısabetlı olur zaten vatan faydası olmuyor hatta zarar bıle verıyor sende oturdugun yerden ahkam kesıyorsun gıt gez ınsanlar ne halde sen zaten polıtıkacı falan degılsın zarar vermekten baska bı zıhnıyetınızde yok yuh sızee yuuh....
    Cevapla
  • BÜNYAMİN EROL 16 yıl önce Şikayet Et
    şerefi üzerine konuşanlara !. madem bu kadar iddialısınız hodri meydan. ben en az %70 ile başörtüsüne destek geleceği inancındayım. başka konularda da referandum yapalım mı? bizim kasaba 9000 nüfuslu. bağlı olduğumuz ilçe 6500 nüfuslu. yukarıdan siyasilerden işini hallden ilçe olmuş. 1000 nüfuslu ilçeler var. hertürlü devlet hizmeti ayaklarına gidiyor, ona göre para alıyorlar. bizim günahımız ne? en güzeli bu sistem
    Cevapla
  • Erol Garip 16 yıl önce Şikayet Et
    Başörtüsü Referandumu da. yapılsın, var mısınız? DEMİŞ yorumcunun biri. Bence, başörtüsü referandumu kesinlikle yapılmalı. Sonucu söyleyeyim: %50 evet, %50 hayır. Var mısınız? Bütün şerefimi ortaya koyarım ki, sonuç bu civarda. En fazla %5-10 oynar. Yani, EVET oyu %45-55 arasında çıkar. AKP nin elinde referandum yapmak. Haydi bakalım. Yiğitse, AKP başörtüsünü referanduma götürür de, taşlar yerine oturur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den çok sayıda il için gök gürültülü sağanak uyarısı
Kassam Tugayları'ndan Netanyahu açıklaması! Ebu Ubeyde iddialara son noktayı koydu