Ukrayna: Rusya İstanbul'daki anlaşmadan bir gün sonra Odessa'yı vurdu

Rusya'nın Ukrayna işgalinin ardından yaşanan küresel gıda krizinin çözümüne yönelik Tahıl Sevkiyatı Anlaşması'nın dün İstanbul'da imzalanmasının ardından, bugün Ukrayna'nın Karadeniz'deki ana ticaret limanlarından Odessa bombalandı.

Ukrayna: Rusya İstanbul'daki anlaşmadan bir gün sonra Odessa'yı vurdu
Ukrayna: Rusya İstanbul'daki anlaşmadan bir gün sonra Odessa'yı vurdu
GİRİŞ 23.07.2022 14:48 GÜNCELLEME 23.07.2022 17:19
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Ukrayna ordusu, Rusya'nın bu sabah füzelerle Karadeniz'deki liman kenti Odessa'yı vurduğunu duyurdu.

Ukrayna Güney Komutanlıığı'ndan yapılan açıklamada, "Düşman Kalibr seyir füzeleri ile Odessa deniz ticaret limanına saldırdı. Füzelerde 2'si hava savunma sistemleri tarafından düşürüldü, 2'si limanın altyapısına isabet etti" denildi.

Ukraynalı yetkililer Reuters'a; bu saldırının dün İstanbul'da imzalanan tahıl koridoru anlaşmasına darbe vurduğunu aktardı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Rusya'nın Odessa limanına füze saldırısı, verdiği sözleri tutmaması ve İstanbul anlaşması kapsamında BM ve Türkiye nezdindeki taahhütlerine uymaması 24 saatten az sürdü. Yerine getirmemesi durumunda Rusya, küresel gıda krizinin tüm sorumluluğunu üstlenecektir" ifadelerini kullandı.

ABD'nin Kiev Büyükelçisi Bridget Brink de, saldırı nedeniyle Rusya'nın sorumlu tutulması gerektiğini söyledi.

BAKAN AKAR: TARAFLARLA GÖRÜŞTÜK

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, taraflarla görüştüğünü belirterek patlamaya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Akar şu ifadeleri kullandı:

"Temasta olduğumuz Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov ve Ukrayna Altyapı Bakanı Aleksandr Kubrakov ile telefonla görüştük, konuştuk. Oraya bir füze saldırısı olduğunu ifade ettiler. Füze saldırılarından bir tanesinin oradaki silolardan bir tanesine isabet ettiğini, diğerinin de siloya yakın bir bölgeye düştüğünü ve fakat orada önemli olan rıhtımların yükleme kapasitesinde ve kabiliyetinde herhangi bir olumsuzluk olmadığını, oradaki faaliyetlerin devam edebileceğini ifade ettiler."

"RUSYA SALDIRIYI REDDETTİ"

Rusya ile de temasta bulunduklarını belirten Bakan Akar, şunları kaydetti:

"Bunun yanı sıra Rusya ile yaptığımız temasta da Ruslar kesinlikle bu saldırıyla alakalarının olmadığını, konuyu çok yakından ve ayrıntılı bir şekilde incelediklerini bize belirttiler. Tahıl sevkiyatı ile ilgili dün yaptığımız anlaşmadan hemen sonra böyle bir hadisenin meydana gelmesi gerçekten bizi de endişelendirdi. Bundan biz de rahatsız olduk. Fakat biz orada dün yaptığımız anlaşmadaki, vardığımız mutabakattaki sorumluluklarımızı yerine getirmeye devam ediyoruz ve biz tarafların sükunetle, sabırla burada sakin bir şekilde iş birliğine devam etmelerinden yana olduğumuzu da yine görüşmelerimizde dile getirdik."

BM VE AVRUPA KOMİSYONU'NDAN KINAMA

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres bir açıklama yaparak Rusya'nın gerçekleştirdiği saldırıyı kınadığını duyurdu.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell de saldırının kınanması gereken bir suç olduğunu söyledi.

ANLAŞMA, TÜRKİYE'NİN ARABULUCULUĞUNDA İMZALANDI

Rusya'nın Ukrayna işgalinin ardından tonlarca tahıl Ukrayna limanlarında mahsur kalmış, dünyada gıda krizine yol açan bu soruna çözüm için Tahıl Sevkiyatı Anlaşması, Türkiye'nin ve Birleşmiş Milletler'in arabuluculuğunda dün imzalanmıştı. İmza törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Küresel gıda krizinin çözümünde büyük rol oynayacak girişime vesile olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Tüm dünyada milyarlarca insanı bekleyen açlık tehlikesinin önünün alınmasına katkı sağlayacağız" demişti.

Dünyanın başlıca tahıl üreticilerinden Ukrayna'nın Karadeniz'deki Odessa limanı, ülkenin ana ticaret rotalarından biri. Kente yönelik saldırının İstanbul'daki anlaşmanın ardından gelmesi dikkat çekti.

BM yetkilileri, dün yaptıkları açıklamalarda anlaşmanın birkaç hafta içinde tamamen yürülüğe gireceğini açıklamıştı. Plana göre Ukrayna Karadeniz'de tahıl taşıyacak gemilere eşlik edecek, Rusya da sevkiyat sırasında limanları hedef almayacak.

UKRAYNA'DAN UYARI

Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı Mykhailo Podolyak, dünkü tören öncesinde yaptığı açıklamada Ukrayna limanlarını tahıl ihracatı için yeniden açma anlaşmasına yönelik Rusya'nın herhangi bir provokasyonuna askeri karşılık vereceklerini söylemişti.

Son olarak Ukrayna, Birleşmiş Milletler ve Türkiye'ye Karadeniz'de tahıl koridorunun güvenli olarak açılması için yükümlülüklerini yerine getirmesi için Rusya'yı zorlama çağrısı yaptı. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasil Bodnar ise, İstanbul’da imzalanan anlaşmaya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Rusya ile olan anlaşmanın imzalanan kağıda bile değmez olduğu aşikardır. Rusya'nın BM ve Türkiye'ye verdiği taahhütlerin sorgulanması için 24 saat bile geçmedi. Rusya devletten çok terör devletidir" ifadelerini kullandı.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 33
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Ukrayna ve ipleri elinde olan israil istihbaratı yaptı bence
    Cevapla
  • Kemalettinn 1 yıl önce Şikayet Et
    Ruslara güvenilmez ama bunu yapan küreselci (Paralel egemenler) akıldır. Gıdayla devletleri terbiye etme kararlılığı devam ediyor.
    Cevapla
  • huseyin ceyar 1 yıl önce Şikayet Et
    nede olsa gavur bunlarda insanlik vicdan yok butun insanlari acliktan öldurecek kadar gaddar lar caniler Allahtan korkusu olmayan dan korkulur
    Cevapla
  • Atilla 1 yıl önce Şikayet Et
    Aýidan post rusdan dost olmaz cahiller
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusların yaptıkları anlaşma mürekkep kuruyuncaya kadardır..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sahil Güvenlik ekiplerinin teleferikte mahsur kalanları kurtarma görüntülerine ulaşıldı
Olay açıklamalar! "Galatasaray, Mehmet Ağar, Ahmet Çakar..."