ABD, Kuzey Kore'den füze teminine yaptırım uyguladı

ABD, Kuzey Kore'nin balistik füzelerinin deneme ve temininde rol alan 3 Rus şirketi ile bir kişiye yaptırım karar alındığını duyurdu. Kuzey Kore ise, Rusya'ya el altından füze temin ettiğine dair iddiaları reddetti.

ABD, Kuzey Kore'den füze teminine yaptırım uyguladı
ABD, Kuzey Kore'den füze teminine yaptırım uyguladı
GİRİŞ 12.01.2024 11:29 GÜNCELLEME 12.01.2024 11:31
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore'nin füze denemelerine ve Rusya'ya silah tedarik ettiğine yönelik iddialara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı kullanması için Kuzey Kore'nin balistik füzelerinin transferi ve denemesinde rol alan 3 Rus şirketi ve bir kişiye yaptırım uygulayacak." denildi.

Kuzey Kore'nin Rusya'ya balistik füze transferinin Ukrayna'da halkın acısını artırdığına ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'na zarar verdiğine işaret edilen açıklamada, "ABD, bu silahlar karşılığında Kuzey Kore'ye Rusya tarafından sağlanan her türlü desteği yakından izlemeye devam etmektedir ve Kuzey Kore ile Rusya arasındaki silah transferlerine karışan kişi ve kuruluşları belirlemek ve ifşa etmek için mevcut tüm araçları kullanacaktır. Daha ileri adımlar atmakta tereddüt etmeyeceğiz." ifadeleri kullanıldı.

SUÇLAMALAR

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD'nin yaptırımları sonrasında silah ve mühimmat temini hususunda Rusya'nın alanının daraldığını ve bunun üzerine Moskova'nın bölgedeki ortaklarıyla daha fazla askeri işbirliği arayışına girdiğini ifade etmişti.

Kuzey Kore'yi bu süreçte Rusya'ya balistik füze sağlamakla suçlayan Kirby, "Elimizdeki bilgiler, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin yakın zaman önce Rusya'ya balistik füzeler ve füze rampaları temin ettiğini gösteriyor. Rus güçleri de 30 Aralık 2023'te bu Kuzey Kore füzelerinden en az birini Ukrayna'ya attılar." diye konuşmuştu.

Kuzey Kore'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Kim Song, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında Kuzey Kore'den temin ettiği füzeleri kullandığı iddialarını "asılsız suçlamalar" olarak nitelendirerek, iddiaları reddetti.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 3
  • muro 3 ay önce Şikayet Et
    ilk kendine uygulasin dunya da ne kadar terør katil var ise silah veren kendisi kore rusya sana mi soracak silah alip verir iken
    Cevapla
  • Nazım Zengin 3 ay önce Şikayet Et
    İsraile katliam silahlarını veren büyük şeytan ABD, güç dengesini bozacak kimseyi istemiyor. ABD'nin ipini çekmek istiyorsanız dolar denen üçkağıtçı parasının ipini çekmeniz lazım!
    Cevapla
  • Osman AYDIN 3 ay önce Şikayet Et
    Hep ABD yattırım uyguluyor bunlara neden yattırım uygulanmıyor her şeyi kendilerimi yapıyor hayır onlarında hammedde muhtaç uldukları ülkeler var bunlar Dunyada istedikleri gibi harekat ediyorlar bu devlet daha dun kuruldu en fazla 300 yıllık bir geçmişe sahipler ama Ben dunyayım deme curetini kendinde buluyor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan, fotoğraf çektirmek için yanına gelen vatandaşa sigarayı bıraktırdı!
Afrika'da BM'nin ülkedeki en büyük üssüne kilit vuruldu!