Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: 15 "grip"ten biri Kovid

Türkiye 2 aydır 4'lü virüsün pençesinde. En çok çocukları etkileyen bu virüslerin temelini grip oluşturuyor. Bakan Koca, grip olarak gelen her 15 hastadan 1'inin Kovid çıktığını açıkladı.

GİRİŞ 27.12.2022 15:10 GÜNCELLEME 28.12.2022 12:51
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

15 hastadan biri kovid... Hastaneler üst solunum yolu şikayetleriyle dolup taşıyor. Infl uenza, Rhinovirus, RSV, Kovid; dördü bir arada... Maske yine gündemde.

Pandemi döneminde alınan önlemlerle görülmeyen ve 2.5 yıl sonra 4'lü kombin olarak Türkiye'yi hasta eden virüsler nedeniyle hastaneler doldu. Özellikle çocukları yatağa düşüren bu hastalıklar bir arada görüldüğünde haftalarca etkisini sürdürüyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Üst solunum yolu enfeksiyonu şikayetiyle müracaat eden hastaların %6.2'si yani yaklaşık 15 hastadan biri Kovid. Hastalıkların yaygınlığını sıralamak gerekirse, ağırlıklı olarak influenza yani grip, RSV, Rhinovirus ve son olarak Kovid" dedi.

İLAÇ SIKINTISI 1 AYA ÇÖZÜLÜYOR

Bakan Koca, piyasada bulunamayan ilaçlarla ilgili olarak da, sorunun artık çözüm noktasına geldiğini belirtti ve şöyle devam etti: "İlaçlar için kur güncellemesi yapılarak Resmi Gazete'de yayımlandı. Ayrıca piyasada yeterli miktarda ilaç bulunana kadar bir süreliğine ilaçların ihracatını durdurduk. Attığımız bu adımların öncesinde 950'ye yakın ilacın piyasada olmadığını veya çok az olduğunu belirlemiştik. Piyasada bulunan 7 bin kalem ilaç içinde az bulunan 950 ilacın, şu an 154'e kadar düştüğünü söyleyebilirim. Önümüzdeki 3-4 hafta içinde normale döneceğini bekliyoruz."

GRİP EKİMDEN BU YANA 2-3 DEFA PİK YAPTI

Uzmanlar, pandemideki önlemler nedeniyle insanların bu virüslerden 2 yıl uzak kaldığını belirterek, bu dönemde bağışıklık sisteminin 'tembelleştiğini' belirtiyor. Vakaların özellikle çocuklarda çok sık görülmesinin ise küçük çocukların bu virüslerle ilk kez tanışmasının önemine dikkat çekiliyor. Grip vakalarının eskiye göre 2-3 kat arttığı, ekimden bu yana 2-3 defa pik yaptığı ve acillerde yoğunluk yaşandığı belirtiliyor.

Semptomları birbirine benzeyen hastalıklar bazen bir arada görülebiliyor...

BU SÜREÇTE ALINMASI GEREKEN BASİT ÖNLEMLER

Hasta olan insanlarla yakın temastan kaçının.

Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza yıkanmamış ellerle dokunmayın.

Ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkayın. Sabun ve su yoksa alkol bazlı el dezenfektanı kullanın.

Öksürüğünüzü kapatın veya bir mendile hapşırın, mendili çöp kutusuna atın.

Sık dokunan nesneleri ve yüzeyleri temizleyin ve dezenfekte edin.

Toplu taşıma ve kalabalık mekanlarda mutlaka maske kullanın.

Grip, Kovid ve zatürrree aşı takvimine uyun.

Hastalık belirtiniz varsa mutlaka izole olun ve bir uzmana görünün.

Bol sıvı alımına dikkat edin.

Bağışıklığınızı güçlü tutmak için sağlıklı ve mevsiminde besinlerle beslenin.

Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 11
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    ateşi düşürmeye çalışmayın tersine baş bölgesi hariç vücudu ısıtın ilk terlemede atılıyor virüs ben 10 gün arayla grip oldum ateşi yükselttim ve geçti
    Cevapla
  • Sağlıksız 1 yıl önce Şikayet Et
    Eczaneler ilaç saklıyor. Bir kulak damlası için 3 eczane gezdik. Solcuların, muhaliflerin hiç insafı yok. Her türlü ayak oyununu deniyorlar.
    Cevapla
  • pusula 1 yıl önce Şikayet Et
    ya beyninle düşün, ülkeyi 20 yıldır aynı iktidar yönetiyor, muhalefetin o kadar gücü olsa iktidar olur
    Cevapla
  • Rıza 1 yıl önce Şikayet Et
    Önce iç piyasa bırakın artık dışarıya çalışmayı önce biz bunu anlayın artık patates domates patlıcan biber kivi vs. bizim aldıklarımızı atlara domuzlara veriyorlar 3. Sınıf insan muamelesi görmekten bıktık artık bir dünya para ver zehirli patates ye ilaçlar dışarıya gıda dışarıya mobilya dışarıya plastik üretimi bir çok malzeme ve tekstil dışarıya lânet olsun
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Zam üstüne zam yapılıyor.
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Geleceğin en sıkıntılı alanı ilaca erişim olacak. İlaç fiyatları çok artacak. Bu alana tayırım için büyük bir fon gerekir. Kamu kaynakları ile bu mümkün değildir. Benim bir önerim var. Hâli hazırda mecliste kıdem tazminatı yasası bekliyor. Bu yasa teklifi biran önce çıkarılmalıdır. Kaynak sağlık fonunda ilaç, sağlık ekipmanları, implat vb. alanların gelişimi için kullanılmalıdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Protestolara katılan Dekan Yardımcısı Elizabeth Dunn: Büyük ihtimal kovulacağım
Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması!