“100 bin Suriyeli, KPSS'siz kadrolu öğretmen olacak” yalanı

"100 bin Suriyeli sığınmacının KPSS’ye girmeden devlet memuru olarak atanacağı" iddiasının gerçek olmadığı, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre yabancıların devlet memuru olarak atanmasının mümkün olmadığı ifade edildi.

“100 bin Suriyeli, KPSS'siz kadrolu öğretmen olacak” yalanı
“100 bin Suriyeli, KPSS'siz kadrolu öğretmen olacak” yalanı
GİRİŞ 15.06.2023 17:37 GÜNCELLEME 15.06.2023 17:38
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlarda “100 bin Suriyeli göçmenin Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) şartı aranmaksızın devlet memuru yapılacağı” öne sürüldü. Twitter ve Facebook gibi mecraların yanısıra internet üzerinden yayın yapan haber platformlarınca da yayımlanan iddialar “100 Bin Suriyeli Memur Olacak!” başlığıyla verildi.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

İddiaların kaynağı olarak Milli Eğitim Bakanlığı gösterildi. Ve kararın Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği öne sürüldü.

Paylaşıma gelen yorumlarda ise Türkiye ‘Cumhuriyeti vatandaşlarının KPSS ile memur olabildiği, Suriyeli mültecilerin ise hiçbir şart aranmadan devlet memuru olarak atandığı’ iddiaları yer aldı.

BULGULAR

Memuriyet için ilk koşul, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. 657 Sayılı Devlet Memurluğu Kanunu’nun 48’inci maddesine göre yabancılar memur olamaz.

Resmi Gazete’de iddianın ortaya atıldığı tarihte böyle bir karar yayınlanmadı.

İddia ilk olarak 2015 yılında servis edildi. O günden bu yana sosyal medyada bu konuda dezenformasyon sürüyor. Mülteciler Derneği’nin internet sayfasında yer alan açıklamada “Suriyelilerle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar” bölümünde de “İddia 13: Suriyeliler Memur Olarak İşe Alınıyor” başlığıyla söz konusu iddianın uydurma olduğu belirtiliyor.

Derneğin verilerine göre; 21 Temmuz 2022 tarihi itibariyle Türkiye’de kayıt altına alınmış geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısı 3 milyon 651 bin 428 kişi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da 5 Mayıs 2022’de yaptığı açıklamada “2011 yılından itibaren geçici koruma statüsüne başvuran 87 bin 296’sı çocuk, 113 bin 654’ü reşit olmak üzere 200 bin 950 Suriyeli, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oldu. Bunun 47 bini Türkmen” dedi.Suriyeli mültecilerin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmadan kadrolu öğretmen olarak atanması mümkün değil. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Suriyeliler ise kadrolu öğretmen olma hakkına sahip ancak KPSS’ye girmeleri ve sınavda başarılı olmaları şart.

Türkiye’de geçici koruma statüsünde bulunan bazı Suriyeliler, çoğunlukla kamplarda yaşayan çocukların eğitimi için “Geçici Eğitici” olarak görevlendiriliyor. Ücretleri ise Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu tarafından karşılanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı sadece eğitim sürecini koordine ediyor.

BULGU SETİ

657 Sayılı Devlet Memurluğu Kanunu’na göre yabancı uyruklular devlet memuru olamaz.

Resmi Gazete'de söz konusu iddiayla ilgili yayınlanan bir karar yok.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Suriyeliler de KPSS şartına tabi.
 
İddia sosyal medyada ilk olarak 2015'te yer aldı. Dezenformasyon sürüyor.

Mülteci Derneği'nin iddiayla ilgili doğrulama açıklaması bulunuyor. 

DOĞRU MU? YANLIŞ MI?

100 bin Suriyeli'nin KPSS'ye girmeksizin kadrolu öğretmen olarak atanacağı iddiası doğru değil.

KAYNAK: AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 13
  • Ali 10 ay önce Şikayet Et
    Tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı; "Suriyelileri Halvetiye Dergahı'na davet eder gibi ülkeye dolduramazsınız. Türk vatandaşlığını da satılığa çıkaramazsınız. 300-400 bin dolara satılan vatandaşlığı sıradan insanlar alamaz. Uyuşturucu kaçakçıları, kara para aklayıcıları, çete liderleri alır. Bir kişi 10 daire alıyor, Türkiye'nin profesörleri kiralık daire bulamıyor."
    Cevapla
  • Yusuf 10 ay önce Şikayet Et
    Bu kadar mültecinin bu ülkede kalmasını çoğalmasını makul gören milyonlar var. Geçmiş olsun . Bu mülteciler bu üreme hızı ile 20-30 yıl sonraki egemen güçlerin aparatı olacaklar zaten. Hiç bitmeyen sorunlar yumağı olmaktan kurtulmayacak bu ülke.
    Cevapla
  • Hamza 10 ay önce Şikayet Et
    Yalandan kim ölmüş, bunların başka işi yok galiba, fitne fücür..
    Cevapla
  • alperen 10 ay önce Şikayet Et
    gönderin Suriyelileri onlarda bizde kurtulalım
    Cevapla
  • Vatandaş ! 10 ay önce Şikayet Et
    Bulgarların Türk olduğunu nerden bildik ? ( Cevap Bulgaristandan geldiler) ise trene binene TÜRK diyoruz bu ülkede !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Küçükçekmece'de hareketli saatler! Bıçaklı saldırgan bacağından vurularak yakalandı
Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması!