Yargıtay, 'suratsız' ifadesini hakaret saymadı

Yargıtay, ayağındaki rahatsızlık için gittiği doktora, istediği grip ilacını yazmadığı gerekçesiyle 'suratsız' diyen sanığa verilen mahkumiyet kararını bozdu. Yüksek mahkeme, sanığın sözlerinin hakaret olmadığına karar verdi.

GİRİŞ 23.12.2023 10:12 GÜNCELLEME 23.12.2023 11:19
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Ayağındaki rahatsızlık sebebiyle aile hekimine giden B.L, iddiaya göre, doktordan grip için de ilaç yazmasını istedi.

Bunun üzerine aile hekimi, muayene etmeden ilaç yazamayacağını söyledi. Öfkelenen hasta "İlla yüzüne mi hapşırmam lazım, suratsız doktor." dedi. Sinirlerine hakim olamayan hasta, koridora çıkarak "Bu ne biçim doktor." şeklinde sözler sarf etti.

Doktorun şikayeti üzerine B.L. hakkında Asliye Ceza Mahkemesi'nde 'Hakaret' suçlamasıyla dava açıldı. Mahkeme, sanığın hakaret suçundan 7 bin TL adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.

Kararı sanık avukatı temyiz edince devreye Yargıtay 4. Ceza Dairesi girdi. Oy birliği ile alınan kararda, sanığın 'suratsız doktor' ifadesinin hakaret olmadığı vurgulandı.

"RENCİDE EDİCİ BOYUTTA DEĞİL" 

Kararda şu ifadelere yer verildi:

"Sanığın katılan doktora ayağındaki rahatsızlık nedeniyle muayene olduğu muayene sonucunda katılanın kendisine reçetesini yazdığı ortadadır. Ancak sanığın daha sonradan doktordan grip ilaçlarını yazmasını da istediği, bunun üzerine doktorun kendisini muayene etmesi gerektiğini söylemesine rağmen 'İlla yüzüne mi hapşırmam lazım, suratsız doktor.' dediği ardından da koridora çıkarak 'Bu ne biçim doktor.' şeklinde sözlerine devam ettiği böylece üzerine atılı suçu işlediği mahkemece kabul edilmiştir.

Hakaret fiillerinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değer, kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olup, bu suçun oluşabilmesi için, davranışın kişiyi küçük düşürmeye matuf olarak gerçekleşmesi gerekmektedir. Bir hareketin tahkir edici olup olmadığı bazı durumlarda nispi olup, zamana, yere ve duruma göre değişebilmektedir. Kamu görevlileri veya sivil vatandaşa yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmemesi, sözlerin açıkça, onur, şeref, ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövme fiilini oluşturması gerekmektedir.

Olay günü sanığın, katılana söylediği kabul edilen sözlerinin, muhatabın onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp, rahatsız edici, kaba ve nezaket dışı hitap tarzı niteliğinde olduğu ve dolayısıyla hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden, yasal olmayan ve yerinde görülmeyen gerekçeyle mahkumiyet kararı verilmesi, hukuka aykırıdır."

KAYNAK: AA
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 9
  • Salo 4 ay önce Şikayet Et
    Hepsi suratsız bence bana göre kanaatimce kendimce şahsen bizzat vs vs falan filan
    Cevapla
  • Bu bu buu 4 ay önce Şikayet Et
    Demekki hakim e savcıya suratsız demek hakaret değil
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    aynı ifade bir yargı mensubuna söylenmiş olsa idi, ne olurdu
    Cevapla
  • alparslan 4 ay önce Şikayet Et
    Bu kararı verenlere birileri, dava esansında mahkeme salonunda hazirunun önünde "suratsız hakim, bu ne biçim hakim" dese ne derler acaba?
    Cevapla
  • halıcı 4 ay önce Şikayet Et
    la bu milletin işi gücü yok bi suratsız dediler diye mahkemeleri meşgul ediyorlar. bu şahsa ben burdan suratsız yerine başka şeyler söylüyorum ağzımın dolusu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fenerbahçe-Beşiktaş! İlk 11'ler
500 milyon euro'luk proje! Avrupa'nın en büyük gaz hattına Türk eli değdi