Dayanılmaz uyku ataklarınız varsa dikkat

Son zamanlarda ani uyku ataklarınız baş gösterdiyse dikkat! Bu durumun narkolepsi olarak tanımlandığını belirten Yrd. Doç. Dr. Önder Kuzu, konu ile ilgili bilgi verdi..

Dayanılmaz uyku ataklarınız varsa dikkat
Dayanılmaz uyku ataklarınız varsa dikkat
GİRİŞ 11.01.2017 14:16 GÜNCELLEME 11.01.2017 14:16

Gündüz yemekte, toplantıda ya da direksiyon başındayken size de aniden dayanılmaz uyku atağı geliyor mu? Uzmanlar bu durumu 'Narkolepsi' olarak tanımlıyor. Beyinde "hypocretin” maddesinin eksikliğinden kaynaklanan bu hastalık, olası kazaların ötesinde kişide konsantrasyon güçlüğü ve bellek sorunlarına da yol açıyor.

Nöroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Önder Kuzu, narkolepsinin kadın ve erkeklerde eşit olarak sıklıkla 20'li yaşlarda ortaya çıkan ve ilk olarak gündüz artmış uykululuk ve dayanılmaz uyku ataklarıyla kendini gösteren bir hastalık olduğunu söyledi.

Gece uykuları da bozuluyor
Yrd. Doç. Dr. Kuzu, hastalığın başlamasından aylar veya yıllar sonra halk arasında "karabasan” denilen uyku paralizisi, uykuya dalarken ya da uykudan uyanırken ortaya çıkabilen halüsinasyonlar ve "katapleksi” denilen düşme ataklarının tabloya eklenebildiğine dikkat çekerek, "Hastaların çoğunda bozulmuş gece uykusu da vardır. Narkolepsinin ortaya çıkmasında genetiğin (ailesel geçiş) rolü çok fazladır. Bu hastalıkta hypocretin denen bir maddenin beynimizde eksik olduğu saptanmıştır. Beynimizde bulunan dopaminin temel olarak uyanıklığın ortaya çıkmasını ve bunun sürdürülmesini sağladığı bilinmektedir” şeklinde konuştu.

Gündüz saatlerindeki uyku ataklarına dikkat
Hastalıkta temel belirtilerin gündüzleri genellikle bir saatten kısa süren uyku atakları olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Önder Kuzu, "Geçici bir tazelenme ve zindelik hissedilir. Bu uyku atakları yemekte, konuşurken veya araç kullanma gibi en uygunsuz koşullarda ortaya çıkabilir. Uyanıklığın yeterli olmaması nedeni ile konsantrasyon güçlüğü ve bellek sorunları oluşur. Narkolepside uykuya dalma ve sürdürme bozukluğuna da sık rastlanmaktadır” şeklinde konuştu.

İlaç tedavisi uygulanıyor
Narkolepsi teşhisinde klinik belirtilerle beraber laboratuvar desteğinden yararlanıldığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Önder Kuzu, "Polisomnografide sık uyanmalar ve kısalmış REM latansı dikkat çeker. Uyku laboratuvarında gündüz yapılan MSLT Testi narkolepsi tanısında çok değerlidir. Bu testte hastaların uykuya 8 dakikadan önce dalmaları ve iki kez 15 dakika içinde REM evresine geçmeleri narkolepsi tanısını destekler. Hastalığın tedavisinde ilaç tedavisi, eğitim, davranışsal ve destekleyici tedaviler uygulanmaktadır” diye konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye öncü oldu! Çok sayıda ülke harekete geçiyor! Gözler Suudi Arabistan'da olacak
Kamuda yeni dönem başlıyor! Detaylar belli oldu! Başkan Erdoğan'ın onayına sunulacak