Danıştay, Ayasofya'nın müze statüsünü kaldırdı! Erdoğan ibadete açılacağı tarihi açıkladı

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Danıştay'ın gerekçesinde, Ayasofya'nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olduğu, cami olarak toplumun hizmetine sunulduğu belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "24 Temmuz 2020 Cuma günü, cuma namazı ile birlikte Ayasofya'yı ibadete açmayı planlıyoruz" dedi.

GİRİŞ 10.07.2020 17:53 GÜNCELLEME 11.07.2020 10:41
Bu Habere 568 Yorum Yapılmış

Osmanlı Devleti döneminde cami olarak kullanılan Ayasofya, 1934 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararla müzeye çevrildi.

24 TEMMUZ'DA AÇILACAK

Danıştay, Ayasofya'nın "müze" statüsünü kaldırarak cami olarak tekrar açılmasının önünü açan kararı aldı. 1500 yıllık mabedin 86 yıl sonra tekrar cami statüsüne kavuşturulması bekleniyor. Bu konu hakkında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ulusa seslendiği konuşmada, "Hazırlıkları süratle tamamlayarak 24 Temmuz 2020 Cuma günü, cuma namazı ile birlikte Ayasofya'yı ibadete açmayı planlıyoruz" dedi.

DANIŞTAY'IN GEREKÇELİ AYASOFYA KARARI

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Danıştay'ın gerekçesinde, Ayasofya'nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olduğu, cami olarak toplumun hizmetine sunulduğu belirtildi.

DANIŞTAY'IN GEREKÇELİ KARARI ŞÖYLE;

"Ayasofya'nın statüsü muhafaza edilerek, hukuk düzenimizle güvence altına alınan, özel hukuk tüzel kişiliğine haiz mazbut vakıf niteliğindeki, Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı'nın mülkiyetinde olduğu, Ayasofya'nın vakfedenin iradesi gereği sürekli şekilde olarak cami olarak kullanılması için toplumun hizmetine sunulduğu, bedelsiz olarak kamunun istifadesine terkedilmesi yönüyle hayrat-taşınmaz niteliği taşıdığı, tapu belgesinde ve cami vasfıyla tescilli bulunduğu, vakıf senedinin hukuk kuralı etki değer ve gücünde olduğu, vakfedilen taşınmazın vakıf senedindeki niteliğinin ve kullanım amacının değiştirilemeyeceği, bu hususun tüm gerçek ve tüzel kişilerle birlikte davalı idare için de bağlayıcı olduğu, devletin vakıf varlığının vakfedenin iradesine uygun olarak kullanılmasını sağlama yönünde pozitif yükümlülüğü, vakıf mal ve haklarıyla ilgili olarak vakfedenin iradesini ortadan kaldıracak şekilde müdahalede bulunmama yönünde de negatif yükümlülüğünün bulunduğu,

Sonuç olarak da bu durumda Türk Hukuk Sistemi'nde kadimden beri korunarak yaşatılan vakfa ait taşınmaz ve hakların vakfiyesi doğrultusunda istifadesine bırakılan toplum tarafından kullanılmasına engel olunamayacağı, vakıf senedinde sürekli olarak tahsis edildiği cami vasfı dışında kullanımının ve başka bir amaca özgülenmesinin hukuken mümkün olmadığı sonucuna varıldığından bu hususlar dikkate alınmaksızın, Ayasofya'nın camii olarak kullanımının sonlandırılarak müzeye çevrilmesi yönünde tesis edilen dava konusu, Bakanlar Kurulu kararında hukuka uygunluk görülmemiştir. 

Dava konusu Bakanlar Kurulu kararının iptaline karar verilmiştir." 

TARİHİ AYASOFYA KARARININ TAM METNİ İÇİN TIKLAYIN

DANIŞTAY SAVCISI DAVANIN REDDİNİ TALEP ETMİŞTİ

 

Danıştay, Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği tarafından 2016 yılında açılan davayı geçtiğimiz hafta görülmüştü. Danıştay Savcısı, temyiz duruşmasında davanın reddini istemiş ve "Ayasofya hakkındaki karar geçmişte Bakanlar Kurulu'nca alınmıştır. Eski mevzuata göre işlem tesis edilmiştir. O tarih itibarıyla işlem hukuka uygundur. Ayasofya'yı açmak Bakanlar Kurulu'nun yani Cumhurbaşkanlığı'nın takdirindedir. Bu nedenle davanın reddi gerekir" diye görüş bildirmişti.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 568
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Başkan için işine gelmiyor açmıyor diyenler size soda şişesiyle beraber
    Cevapla
  • old wolf 3 yıl önce Şikayet Et
    Dur Yolcu ! Yol nereyedir? Kızıl elmayadır! Menzil neredir? Şehadettir! Vuslat kimedir? Vatanadır! Vatan neredir? Tüm cihandır! Vesselam
    Cevapla
  • İhsan 3 yıl önce Şikayet Et
    Darısı diğer bütün kilise havra ve sinagog lara insallah
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Allaha sukurler olsun ,bir daha hic degismesin her zaman cami olur insallah.erdogan delikanlisin helal olsun,Allah gonlune gore versin.erkegin hasi oldugunu ispat ettin tayyip baba..
    Cevapla
  • Remzi 3 yıl önce Şikayet Et
    Danıştay bu kararı ile cumhuriyet tarihinin namusunu temizlemiştir. Elhamdulillah!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
TUSAŞ Genel Müdürü Kotil: KAAN 2028'de yerli motorla uçmazsa başımız belaya girer
BM, 'insan yapımı bir felaket' diye duyurdu: Şimdiye kadar dünyadaki en yüksek sayı